Bu Blogda Ara

24 Temmuz 2018 Salı

Uçaktan İnince

Uçağımızla uçtuk geleceğimiz yere sâlimen konduk, sırada uçaktan indikten sonra nelerle karşılaşacaklarımızın olduğu yazıma hoş geldiniz.

İnerken Dikkât Edilecekler
Uçaktan inerken ilk yapılması gereken şey baş üstü dolaplarında veya koltuklarımızın altlarında herhangi bir eşyamızın kalıp kalmadığını kontrol etmek olmalıdır.
Eğer uçak köprüye yanaşmışsa köprüden geçip uçaktan ayrılırız.
Eğer açıkta park etmişse otobüsle, otobüs yoksa yürüyerek havalimanının içine gireriz.
Bu esnada uçağın içinden valizlerimiz de indirilerek valizlerin alındığı yere getirilir.

Yurt Dışı
Yurt dışından gelmişsek havalimanında ilk karşılaşacağımız yer pasaport kontrolleridir.
Eğer kendi ülkemize geldiysek fazla uzun sürmez.
Ancak indiğimiz havalimanı yabancı bir ülkedeyse giriş vizemizin olup olmaması veya pasaport polisinin kısa veya uzun bir sorgulamasıyla karşılaşabiliriz.
Gerek kendi ülkemiz gerekse yabancı ülke olsun görevlinin pasaporta vurduğu giriş damgasından sonra artık o ülkenin topraklarına girdik demektir.

Free Shop
Havalimanının geliş terminâlinde de aynen gidişte olduğu gibi gümrüksüz bölge vardır ve bu gümrüksüz bölge valiz alım bölgesiyle aynı yerdedir ancak gidişteki kadar geniş kapsamlı değildir.

Valiz Bandı
Valiz alım bölgesiyle gümrüksüz alanın aynı yerde olması valizleri beklerken veya valizleri aldıktan sonra biraz alışveriş yapabilmeye olanak sağlar.
Valizlerin uçaktan gelmesi faslı havalimanının o andaki vaziyetine ve meşguliyeti yüzünden değişken bir süredir.

Giriş Kontrolü
Free shoptan yapılan alışverişten sonra bu sefer bir kontrol noktasından daha geçmemiz gerekir, ancak bu kontrol gidişteki kadar sıkı değildir. Tıpkı bir alışveriş merkezine girişteki kontrol gibi düşünün, ama yasal sınırın üzerinde ithâl edilen malların gümrüğe tabi olması bir vergiye tabidir.

Yurt İçi
Yurt içi geliş terminâlinde herhangi bir kontrol yoktur, doğrudan valiz alım bandına gelinir ve valizler alınıp çıkış kapısından dışarıya çıkılabilinir.

Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelmiş olsun karşılandıktan sonra geliş terminâllerinde bir şeyler atıştırmak için bazı dükkânlar mevcuttur ve hepsi de aynı yerdedir.
Şu üç yazımda sizlere uçakla uçarken başımızdan geçenleri anlatmaya çalıştım, kusurum veya eksiğim olduysa affola.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC-JAA Topkapı - Kırmızı Kuyruk Sonrası

Bir önceki yazıda bahsettiğim ilk jetimiz Törkiş Eyirlayns'taki kiralık süresi dolduktan sonra başka havayollarında da uçmaya devam ett...

Blog Arşivi